Wat is het verschil tussen diabetes type 1 en diabetes type 2?

Als je type 1 diabetes hebt, maakt je lichaam geen insuline aan. De glucose in je bloed wordt hierdoor niet opgenomen in je lichaam en het bloedsuikergehalte wordt dan te hoog. Je lichaamscellen krijgen te weinig brandstof, wat verschillende klachten veroorzaakt zoals veel dorst en vaak naar de wc, veel honger hebben of helemaal niet, gewichtsverlies (zonder reden), wazig zien en je ziek en beroert voelen. Deze vorm van diabetes kun je op alle leeftijden krijgen, maar meestal ontstaat type 1 al op jonge leeftijd. 1 op de 10 Nederlanders met diabetes heeft diabetes type 1.

Bij het plaatje hieronder zie je dat zij/hij  een bloedsuikerspiegel test heeft gedaan. Met een bloedglucosemeter. In de bloedglucosemeter stop je eerst een teststrip. Met een speciaal prikapparaatje prik je in je vinger, waardoor er een druppel bloed komt. Je bloeddruppel hou je tegen de meter aan. Na een paar seconden verschijnt op het schermpje van de bloedglucosemeter een getal in mmol/l. (Als je boven de 8 mmol/l zit heb je diabetes.) Dit getal geeft aan hoeveel  glucose er in je bloed zit en dat heet de bloedglucosewaarde.

Bij diabetes type 2 maakt je lichaam nog wel insuline, maar niet genoeg. Of soms doet de insuline zijn werk gewoon niet goed. Ook dan raakt er te veel glucose werkeloos door het lichaam en krijgen de lichaamscellen te weinig brandstof. De klachten zijn hier: Veel dorst en vaak naar de wc, moeheid, last van je ogen, slecht genezende wondjes, korte ademhaling of last van je benen tijdens het lopen. Diabetes type 2 komt ook voor bij alle leeftijden, maar vooral bij ouderen en bij mensen met overgewicht. Aangezien steeds meer kinderen te dik zijn, komt deze vorm van diabetes steeds vaker voor op jongere leeftijd.

Maak jouw eigen website met JouwWeb