Hoe wordt glucose in je lichaam opgenomen?

De glucose in je bloed komt van de koolhydraten in je eten. In koolhydraten zitten ook suikers en zetmeelhoudende producten zoals brood, pasta en rijst. Wanneer je eet, komen de koolhydraten via je maag in de dunne darm terecht. Daar worden de koolhydraten afgebroken tot glucose. Je lichaam zet een deel van de glucose om in glycogeen. Die wordt opgeslagen in de lever en de spieren. De rest van de glucose wordt door de bloedbaan getransporteerd om extra energie te leveren aan de cellen en organen van je lichaam. Dit is de glucose die je meet als je je bloedsuikerspiegel controleert. Je hersenen en de cellen in je lichaam hebben de energie van de glucose nodig om te kunnen werken. Het is dus belangrijk dat je bloedsuikerspiegel niet te hoog of te laag is.

Tijdens het eten en tot 2 à 3 uur erna worden de koolhydraten uit het eten gebruikt om reserve energie te leveren aan je cellen en lichaam. Daarna zijn de koolhydraten die in het eten zitten verbruikt en begint je bloedsuikerspiegel te zakken. Je lever begint dan zijn glycogeenvoorraad om te zetten in glucose en stuurt die door de bloedbaan. Wanneer je een lange tijd niet hebt gegeten en je glycogeenvoorraad op is, begint je lichaam zijn vet- en proteïnereserves om te zetten in glucose. Dit proces noemen we 'gluconeogenese'.

Er zijn dus drie manieren waarop glucose in uw bloed terechtkomt:

  1. Het meeste van de glucose in je bloedbaan komt van de koolhydraten uit je eten.
  2. Een deel van de glucose die van de koolhydraten uit je eten komen zet je lichaam om in glycogeen die in je lever wordt opgeslagen. Zakt je bloedsuikerspiegel te snel, dan zet de lever de glycogeen weer om in glucose en stuurt die door de bloedbaan om je bloedsuikerspiegel weer te laten stijgen.
  3. Valt de route van koolhydraten door voeding stil en zijn je glycogeenvoorraden uitgeput, dan gaat de bloedsuikerspiegel omlaag. Je lichaam begint dan zijn vet- en proteïnevoorraden om te zetten in glucose. Dit noemen we 'gluconeogenese'.

Maak jouw eigen website met JouwWeb